Assetto Corsa vihdoin konsoleille!

29.8.2016 klo 16.03 - Valtteri Alander

Assetto Corsa julkaistiin Euroopassa konsoleille 26. elokuuta. Ensimmäisen kerran konsolijulkaisusta ilmoitettiin jo helmikuussa, mutta julkaisu lykkääntyi pariin otteeseen. Nyt vihdoin simulaattori on konsolimarkkinoilla ja kättemme ulottuvilla.

Assetto Corsa sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton ensimmäisten päivien aikana. Moni oli ilmeisesti odottanut jotain Gran Turismon ja Project Carsin sekoitusta. Omasta mielestäni tuote on kyllä onnistunut, mutta onhan siinä puutteita. Tietysti, täytyy olla realistiset odotukset sillä tämä oli heidän ensimmäinen konsolijulkaisunsa.

 

Valikot ovat mielestäni hyvin selkeät ja yksinkertaiset, joka ei ole huono asia. Mahdollisuutena on ajaa Special Eventsejä, jotka koostuvat simulaattorin erilaisista ajomahdollisuuksista kuten esimerkiksi driftauksesta, hot lap -haasteista ja time attack:sta. Mahdollisuutena on myös ajaa pelkkiä harjoituksia, kisaviikonloppuja ja Onlinea. Valikko oli oikein toimiva kokonaisuus.

Uramoodi saattaa olla monelle pettymys, koska se koostu pääasiassa samoista haasteista kuin Special Events. Moni on myös sanonut, että AI:n taso on liian korkea. Vaihtoehtoina on Easy, Medium, Hard ja Alien. Itse en ole vielä kokeillut miten haastavaa se on, mutta tämä ei välttämättä ole positiivinen asia. Se nimittäin saattaa karkottaa mahdollisia ostajia, koska uramoodi voi olla monelle se, minkä takia he ostavat ajopelejä.

Online on ainakin tällä hetkellä pettymys, koska priva lobbyihin ei ole mahdollisuutta. Mahdollisuutena on ajaa servereillä, jotka ovat koko ajan päällä ja joissa aika-ajo ja kisa pyörivät koko ajan. Eri servereillä on eri autoja ja ratoja. Toivottavasti tähän tulee muutos ja priva lobbyt saadaan tulevaisuudessa. Onlinen positiivinen puoli on kuitenkin sen toimivuus. Kuskit pysyvät huoneissa(ainakin siihen asti kunnes ajavat ulos). Tämä ei ollut itsestään selvyys esimerkiksi Project Carsin kohdalla.

Simun asetuksien säätäminen on kyllä jätetty suoraan sanoen puolitiehen. Ainoa kuvakulman säätö tällä hetkellä on FOV eli Field of View, joka sekin on rajoitettu 50-60 asteeseen. Esimerkiksi kuvakulman etäisyyttä tai paikkaa ei voi säätää, mikä on huono ominaisuus koska se on itselleni tärkeää. Myös nappien paikkaa ratissa tai padissä ei voi säätää, vaan kummallekin on kaksi vaihtoehtoa. Kokonaisuudessaan asetuksien säätömahdollisuudet ovat pettymys. Toivottavasti niihin tulee muutoksia tulevaisuudessa. Kuitenkin autojen ajoapujen säätö on mukavan laaja ja aloittelijallekaan ajamisesta ei muodostu ylitsepääsemätöntä haastetta. Rataankin liittyvät säädöt, kuten aika ja lämpötila, ovat kattavat. Penaltyt ovat toimivia, vaikka välillä vähän järjettömiä penaltyja ilmeni. Ne onneksi rajoittavat törttöilijöiden touhuja online-huoneissa.

Kuitenkin simulaattorin myyntivalttina mainostetut ajotuntuma ja fysiikat ovat kuitenkin kirsikka kakun päällä. Jokainen auto käyttäytyy yksilöllisesti ja radan pienimmätkin töyssyt tai kuopat tuntee ratissa. Auton käyttäytyminen on realistisinta, mitä konsoleilla on nähty. Autojen säätöjäkin pystyy muuttamaan oikein hyvin, mutta itse valikko jossa niitä voit säätää on vähän sekava. Säätämistä on kuitenkin rajoitettu esimerkiksi joissakin henkilöautoissa. Laskuri tai lukema, josta näkisi kuinka monta kierrosta kyseisellä polttoainemäärällä pääsee, olisi mukava lisä.

Autojen määrä on kyllä oikein riittävä. Jo PC:lle julkaistut Japanese Pack ja Red Pack ovat myös tulossa tulevaisuudessa konsolipuolelle DLC:nä, joten autoista ei jää tämä leikki väliin. Myös Porsche Pack julkaistaan konsolille DLC:nä kuten myös PC:lle. Itse odotan eniten Red Pack:ä ja Ferrarin F1:stä. Ratoja voisi olla enemmän, mutta laserskannaus on iso plussa. Red Pack:n mukanahan tulee Red Bull Ring.

Grafiikoista ja äänistä on saanut lukea ristiriitaisia mielipiteitä. Omasta mielestäni grafiikat ovat oikein hyvät ja ei äänissäkään ole mitään vikaa. Grafiikat ja äänet saavat aivan uuden merkityksen, kun menee katsomaan esimerkiksi replayta Ford GT40:nen V8:n murahtelusta 60-luvun Monzan suorilla. Tämä kokemus on lähes sanoinkuvaamaton. Autot ja radat ovat hyvän näköisiä.

Kokonaisuudessaan itselleni jäi positiivinen kuva. Yksin radalla ajaminen ja oman kierrosajan parantaminen kyllä maittavat pitkäksi aikaa. Onhan Assetto Corsassa myös huonoja puolia kuten pelin asetukset ja online, mutta toivottavasti näihin saadaan muutoksia tulevaisuudessa. Ajotuntuma kyllä pistää unohtamaan nämä negatiiviset asiat, sillä se on aivan mahtava. Odotan innolla, että pääsen ajamaan lisää!