Digicrossin SM-finaalit lähestyvät!

3.8.2022 klo 14.05 - Ossian Puhakka

 

Alkaa tulla tavaksi. Jyväskylä, siis. Maamme parhaat simukuskit valtaavat rallipääkaupungin jo neljättä kertaa, eikä menosta tai meiningistä ole tälläkään kertaa pulaa. 

Aikaisemmin Paviljongissa (tai sen liepeillä, 2020 helleteltta never forget) ollaan kilpailtu nimenomaan rata-ajon mestaruudesta. Olipa ratana sitten Suzuka, Road America, tai viimevuotinen Red Bull Ring, ovat kilpailut olleet toinen toistaan mielenkiintoisempia. Rallikansalle rata-autoilukin menee, ei siinä, mutta nyt päätettiin tuoda koko homma askeleen lähemmäs sitä tuttua ja turvallista. Neljä kulmaa raapii, rapa roiskuu. Mikäs sen parempaa!

 

Tapahtuma

Jos joku nyt ei vielä ollut viivoja yhdistänyt, niin todettakoon se nyt: Digitaalisen rallicrossin SM-finaali ajetaan Secto Rally Finlandin yhteydessä, paikkana Jyväskylän Paviljonki kuten Sebastian "Linkku" Lindqvistin taiteilemassa julisteessa seisookin. Tässä juttua kirjoittaessa pakitetaan verhon toiselle puolelle rallitallin traileria, ja välillä säädetään ilmeisesti sytytystäkin. Sillä välin alueella parveilee motorsporttiväkeä päättäjistä pällistelijöihin, kuskeista kummeihin, ja mekaanikoista mesenaatteihin. Vastaanotto on ollut jo nyt lämpimän positiivinen, ja vaikka alue aukeaakin yleisölle vasta torstaina kello 16:00, on jo nyt muutama käynyt pari virallisen epävirallista testivetoa koittamassa. Mikäs siinä ajamassa, kun yleisön käyttöön on varattu 18 (!) kappaletta OverPowerin viimeisen päälle tehtyjä rigejä! Jos haluat sytyttää kilpailuvietin, ei muuta kuin ratti käteen ja kello käyntiin. Loppu tulee itsestään.

Valaistus on hieman aikaisempia vuosia pimeämpi, mutta sitäkin kauniimpi. Vihertävät koristeet, smaragdeista merensiniseen taipuvat valotolpat, sekä tilava halli muodostavat näyttävän kokonaisuuden. Siellä kelpaa myös WRC-kuskien tykitellä, heillähän on oma kilpailunsa torstaina kello 14:30. Lähestyä siitäkin on luvassa kyllä, pitäkäähän siis yhdistyksen some-tilejä silmällä!

 

Ennakkoasetelmat

Niin, ja onhan täällä itse kisatkin. Tänä vuonna kilpailuformaatti on hieman erilainen: Kaksi täysimittaista rallicross-skabaa, ensimmäinen lauantaina kello 12-13 ja toinen 14-15:30. Tai, 15:29, jos oikein tarkkoja ollaan, ja ollaanhan me. Kummastakin lasketaan pisteet, eniten pisteitä kerännyt on suomenmestari. Yksinkertaista, eikö?

Kilpailusta on odotettavissa melko tasainen. Charlotten rata lienee jo nyt kaikille tuttu, eikä autovalinnoissakaan ole vaihtelua. Subarulla mennään, kuten maailman kärjessä on tapana ollut. Ennakkosuosikin viittaa voitaneen asetella ainakin alustavasti puolustavan mestarin Tommi Hallmanin harteille, niin kovaa on veikko MM-sarjassa mennyt. Jonne Ollikainen tulee kuitenkin tarjoamaan haastetta, niin myös varttuessaan aina vain vauhdikkaampi Jarno LeskinenOtto Taskinen ja Toni Lähteenmäki menevät myös aina kovaa; niin kovaa että Toni on jo miettinyt toisen palkintokaapin hankkimista. Edellinen kun uhkaa vahvasti täyttyä...

Ei pidä myöskään unohtaa karsintasarjan voittajaa Tommi Mäkistä. Mies on rallipoluilla kotonaan, mutta rallicrosskin sujuu erinomaisen hyvin. Niin hyvin, että neljästä karsintakilpailusta saldona oli sijat 2, 2, 6, ja 1! Se on kova saldo se.

Vaikka MM-kokemusta omaavia kuljettajia löytyykin vino pino, on taso lajissa yleisestikin ottaen erittäin kova. Varsinkin nuorempi sukupolvi on ottanut rallicrossin omakseen, ja se näkyy. Leskinen johtaa nuorten esiinmarssia, mutteivat nimet kuten Atte NykänenTatu SiipolaAatu Hakalehto, tai Joona Ojalakaan ole ihan iällä pilattuja. Se puolestaan tietää hyvinkin nopeasti harmaantuvia hiuksia, kun kolmekymppinen alkaa tuntea olonsa enemmän tai vähemmän fossiiliksi. Ei siis sillä, että kirjoittaja potisi minkään sortin keski-iän kriisiä - pois se minusta!

Jotain veikkausta tähän loppuun on kuitenkin hyvä heittää, ihan vain että pääsette sitten nälvimään jos ei muuta. Omat ehdokkaani mitalisteille ovat seuraavat:

 

1) Tommi Hallman

2) Tommi Mäkinen

3) Jarno Leskinen

 

Eriäviä mielipiteitä (perusteineen) otetaan vastaan Twitterissä, kuten tavallista.

 

Kiitokset 

On aika kiittää myös tapahtuman yhteystyökumppaneita. Ilman Jimmsiä meillä ei olisi tietokoneita, ja ilman Samsungin tukea olisimme huippuluokan näyttöjä paitsi. Merkitys on käsinkosketeltava, ja nyt kun tuntumasta puhuttiin, on näidenkin sormien alla Logitechin näppäimistö. Webasto pitää huolen sopivasta lämpötilasta, ja sitten on vielä Imprimo.

Pojista pikku kertomus: Maanantaina kello 18:40 ilmeni tarve painotuotteelle, viikonlopuksi. 18:43 soi puhelin ja saatiin lisätiedot. 18:55 oli homma sovittu. Näin toimii ammattitaitoinen painoyritys, jolla on huippuluokan tuotteiden lisäksi myös oikea asenne asiakaspalveluun. Mainoksiahan minä kirjoitan mielelläni, mutta tämä tarina on tosi.