"Innolla lähden haastamaan maan parhaat simukuskit" - Esittelyssä Mika Vähämäki

17.9.2021 klo 8.54 - Ossian Puhakka

 

Kun iRacing oli simulaattorina vasta lapsenkengissään, oli Mika Vähämäki jo Suomen mestari niin Formula Fordissa kuin Formula 3:ssakin. Muutamaa vuotta myöhemmin palkintokaappiin lisättiin myös osakilpailuvoitot niin Saksan Formula 3 Trophystä kuin myös FIA:n GT3 EM-sarjasta. Uran varrella mahtuu myös niin kansainvälisiä kestävyyskilpailuita kuin kansallisiakin sarjoja, mutta toki myös virtuaalista kilpa-autoilua. Tuo tarina sai alkunsa eräästä lahtelaisesta tuvasta, jossa iltavapailla olevat nuorukaiset mittelivät keskenään. Yksi heistä on tässä esiteltävä herrasmies, mutta ne kaksi muutakin saattavat nimensä puolesta soittaa kelloja...

 

Ikä: 31 vuotta

Kotipaikka: Espoo

Talli: Black Star Racing

 

eSM:

2019: Karsintasarjan 30., karsiutui finaalista.

2020: Karsintasarjan 22., karsiutui finaalista.

 

Allaoleva haastattelu on suoritettu yksityisviestein, ja ainoat muutokset koskevat kirjoitusasua. Kysymykset sekä vastaukset esitetään leikkaamattomina, mutta mahdolliset itsensä toistamiset on karsittu niissä tapauksissa, joissa se ei ole selkeästi tarkoituksellista.

 

Sulla on pitkä tausta perinteisen moottoriurheilun puolelta, mennään lyhyesti sinne. Formula Ford SM-kultaa, Formula 3-luokasta sama juttu seuraavana vuonna, sitten Eurooppaan ja lopulta GT-puolelle. Onko kilpa-autoilu ollut se "juttu" ihan pienestä pitäen?

- Joo kyllä aika lailla. 6-vuotiaana aloitin kartingin ja siitä lähdetty etenemään. Ihan ammattia en autourheilusta saanut vaikka lähelle se jäi, mutta onneks simuilla pääsee kokemaan saman jutun vaikkei ole enää sponssirahaa ajaa oikeassa maailmassa kisaa.

 

Mitkä ovat mieleenpainuvimmat hetket autourheilu-uran parista, ennen sim racingiä?

- Kun voitin Formula Fordissa Suomen, Ruotsin ja Pohjoismaiden mestaruudet kaikki samana vuonna (2007). Se oli aika hieno hetki kun oli samalla ensimmäinen henkilökohtainen mestaruus.

 

Varmasti, ja menestys maistuu aina. Jossain vaiheessa kuitenkin nousi tie vastaan kuten niin monilla muillakin, mutta kuten tuossa mainitsitkin, simut ovat tullet ainakin osittain täyttämään kilpailuviettiä. Milloin kokeilit ajosimulaattoreita ensimmäistä kertaa, ja missä vaiheessa päätit että tästä voisi tulla jotain vakavampaakin?

- Ensimmäisen kerran simuja kokeilin, kun olin (Valtteri) Bottaksen ja Mika Mäen (oli Red Bullin junioriohjelmassa) kanssa samassa tuvassa urheilujoukoissa intissä. Ladattiin läppäreille rFactor ja ajettiin iltasin aina kilpaa. Tän jälkeen ostin ratin ja aloin ajaa Live for Speediä. Vasta nyt muutama vuosi sitten olen hommannut iRacingin ja alkanut ajamaan tavoitteellisemmin kisoja eikä pelkkää publahöntsää.

 

Okei, nyt on pakko kysyä: Paras inttistoori noilta ajoilta?

- Hmm, nyt ei tuu kyllä mitää mehukasta inttistooria mieleen...

 

Äh, harmi! No, ei se mitään. iRacing tuli kuvioihin siis 2018, ja päädyit melko nopeasti Black Star Racingin riveihin. Tuliko yhteydenotto tiimin puolelta, vai oma-aloitteisesti?

- Juu silloin oli Trellet.netin GT3-kausi alkanut ja mulla oli hyvä vauhti päällä kauden ensimmäisessä kisassa. Siitä oli sitte BSR:n pojat bongannu mut ja ottivat yhteyttä että haluunko tulla treenaamaan seuraaviin kisoihin samalle servulle. Sitä kautta sitten päädyin tiimin ja oon kyllä todella tyytyväinen. On vienyt omaa kehitystä paljon eteenpäin ja muutenkin tiimin yhteishenki on tosi hyvä.

 

Tuosta sitten mentiin eteenpäin vuoteen 2019 ja eSM-karsintoihin. Silloinkin oli hyvä vauhti päällä, mutta valitettavasti finaalipaikkaan asti se ei riittänyt. Millainen kokemus ensimmäinen karsintasarjasi simupuolella oli?

- Olikos toi 2019 FR 3.5 kausi? Sillon en vielä ollu BSR:ssä. Vauhti oli siihen nähden ihan hyvä, että tein ite omat setit ja treenasin yksin, mutta ei pysyny formula näpeissä ja tuli liikaa keskeytyksiä. Seuraava kausi oli sit Porsche GT4. Sillon ajoin BSR:n riveissä ja vauhti oli hyvä, mutta se oli valitettavan epäonninen kausi. Monesti jouduin kolareihin, jotka veivät sitten finaalipaikan.

 

Tuohon 2020 olinkin tulossa; silloinkin jäi harmittavan lähelle todella tiukassa karsintasarjassa. Tänä vuonna sitten loksahti kaikki kohdalleen ja finaalipaikka irtosi. Millä mielin uran ensimmäiseen eSM-finaaliin?

- Innolla lähden haastamaan maan parhaat simukuskit. Varmasti tulee olemaan hieno kokemus. Kilpailija kun olen, niin aina lähdetään kuitenkin hakemaan voittoa!

 

Tottakai! Black Star Racingillä on myös hyvä edustus finaalissa, ja mielenkiintoista kyllä ei pelkästään yksi, vaan kaksi suomenmestaria perinteisiltä radoilta. Uskotko että aikaisemmasta autourheilukokemuksesta on sulle ja Tonille (Lähteenmäki) etua, ja onko sieltä ammentaa vinkkejä myös muille tallikavereille?

- Joo meillä Black Star Racingillä on kyllä kova porukka tulossa, varmasti saadaan yhdessä rakennettua hyvä setuppi ja puskettua toisiamme kovempiin suorituksiin. Se jää nähtäväksi, löytyykö multa ja Tonilta vielä jotain autourheilun tuoman kokemuksen kikkoja joita voidaan käyttää. Aika paljon kokemusta meillä kummallakin on ja iRacing on kuitenki niin lähellä oikeaa autoa, että eiköhän jotkut niksit pure myös simuiluun.

 

Mielenkiintoista ainakin seurata miten jätkät pärjää, seurahan on armottoman kova. Mutta, tiimistä kuskiin palatakseni; mikä on Mika Vähämäen suurin vahvuus kuljettajana?

- Sanoisin, että kokemuksen tuoma kilpailutilanteiden lukeminen. Valitettavasti tää sama välillä simuissa kostautuu, kun tilanteisiin reagoidaan eri tavalla kuin oikealla autolla/radalla. Voi aiheuttaa välillä yllättäviä tilanteita.

 

Tuosta olinkin seuraavaksi kysymässä, tai siihen liittyen: Suurimmat heikkoudet kuljettajana?

- Juu no ehkä toi sama menee sitten kumpaankin nyt kun sim racingistä kyse.

 

Mites sitten, osa lukijoista saattaakin tähän jo vastauksen tietää mutta löytyykö sim racingin ohella muita harrastuksia?

- Harrastan fitnessurheilua. Mulla on itseasiassa eSM-finaaleita edeltävänä viikonloppuna tulokkaiden SM-kisat Men's Physique -sarjassa, ja kaksi viikkoa eSM jälkeen yleisen luokan SM- ja PM-kisat samassa sarjassa. Tää tulee vaikuttamaan kyllä mun kisasuoritukseen luultavasti aika negatiivisesti, sillä oon nyt ollut kohta puoli vuotta kisadieetillä. Kalorit on jo niin alhaalla vrt. kulutukseen, että energiat on todella vähissä eikä mieli välttämättä pysy mukana pitkissä treenisessioissa.

 

Kyllähän tuo väkisinkin vaikuttaa, kun pitää vielä entisestään leikata pois. Mennään tästä lopun pikaosioon; kolme kohtaa, valitse toinen jokaisesta: Jari Litmanen vai Teemu Selänne?

- Selänne

(Jari 1 - 4 Teemu)

 Mika Häkkinen vai Kimi Räikkönen?

- Häkkinen

 (Mika 2 - 3 Kimi)

Pepsi vai Coca-Cola? Toki tällä hetkellä tuskin kumpikaan...

- Pepsi Max menee.

 (Pepsi 4 - 1 Coca-Cola)

Jees. Onko vielä lisättävää? Vapaan sanan osio, ole hyvä!

- Eipä kai tässä. Todella kova porukka tulee olemaan kisoissa ja innolla ootan että päästään kisaamaan!

 

Se on hyvä! Kiitoksia haastattelusta Mika Vähämäki, ja onnea finaaliin!

- Kiitos!