Jarno Leskinen ajoi FinRX Sim Racing mestariksi!

15.12.2020 klo 9.00 - Ossian Puhakka

Atlanta, Georgia. Kolme kuljettajaa, kolme pistettä. Tommi Nukarinen lähti FinRX Sim Racing -kauden viimeiseen kilpailuun piikkipaikalta, mutta kahden pisteen ero toisena majailevaan Jarno Leskiseen ei taannut vielä yhtään mitään. Kolmantena majaili Sakari Koskimaa, kolme pistettä kärkimiehen perässä. Toisin sanoen: Kaikki oli vielä auki.

Ensimmäiset ratkaisut saatiin jo aika-ajoissa. Tulokaskuljettaja Marko Mäkelä laittoi tauluun kovat lukemat, ja oli yllättää kaikki. Leskisen toisen kierros oli kuitenkin puhdasta terästä, ja näin turkulainen teki juuri sen mitä pitikin. Paalupaikka. Nyt jännitettiin enää sitä, mihin pystyisivät Koskimaa, Nukarinen, ja kumppanit. Koskimaan aika ei riittänyt - se oli hyvä, muttei tarpeeksi hyvä. Nukarisen noteeraus oli puolestaan heikohko - kärkikymmenikkö jäi haaveeksi, samoin lisäpisteet aika-ajoista. Leskiseltä tuli turpaan kymmenen pistettä, ja yhtäkkiä tilanne oli päälaellaan.

Alkuerissä Jarno teki sen mitä piti - johti lähdöstä maaliin, ja kuittasi itselleen paalupaikan myös finaaliin. Se ei ollut ainakaan ennakkoon helppo työ, sillä sekä Nukarinen että neljäntenä pisteissä majaillut Tuomas Pöntinen päätyivät samaan alkuerään. Toisesta jatkoon painoi Atlantan komeetta Marko Mäkelä, kolmannessa Sakari Koskimaa taas teki sen mitä pitikin. Neljännessä etevin oli Markus Aaltonen, viidennessä puolestaan Atte Nykänen muistutti ettei Jarno suinkaan ole ainut nuorukainen josta vielä kirjoitetaan kissankokoisin kirjaimin.

Ensimmäisessä keräilyerässä nähtiin tilanne, jossa vähintään yksi mestaruuskandidaateista lähetettäisiin laulukuoroon. Pöntinen ampaisi liikkeelle paalulta, mutta neljänneltä sijalta startannut Tommi Nukarinen vei tällä kertaa pidemmän korren. Näin Nukarisella olisi vielä mestaruusmahdollisuudet auki, mikäli hän onnistuisi voittamaan ja Leskinen jäisi viidenneksi. Samat ehdot koskivat myös Sakari Koskimaata.

Muut jatkoon pääsijät olivat Ossi Peltola, alkuerissä yhteysongelmista kärsinyt Ville Hallman, Otto Hyttinen, sekä varsin sekavan ja huippujännittävän päätöskeräilyn vienyt kartingässä Aatu Hakalehto.

 

Hakalehto, Nykänen, ja Teemu Arminen taistelevat paikoista viidennessä alkuerässä. Taustalla Suvi Jyrkiäisen ja Petteri Niemen linjat kohtaavat. Kuva: Iku Merikalla

 

Finaaliin lähdettiin siis Leskisen istuessa paalulla, eturivillä vieressään Marko Mäkelä. Koskimaan asemat olivat hyvät sijalla kolme, Nukarinen lähtisi matkaan kuudentena. Startin tapahduttua hänen tiensä katkesi kuitenkin jo heti alkuunsa; ensimmäinen kierros koitui sarjaan rataesittelytkin tehneen kuljettajan kohtaloksi.

Kärjessä ampui Jarno Leskinen jokerille heti alkuunsa, ja sai peräänsä hurjasti rynnistävän Koskimaan. Taaempana rikkonainen avauskierros tarkoitti sitä, että monet alkoivat jäädä runsaasti. Se puolestaan tiesi vain ja ainoastaan hyvää Leskiselle; vaikka Koskimaa pääsisikin ohitse, oli hänellä mestaruus tiiviisti nopeissa käsissään.

Voittoa ei nuorukainen tahtonut kuitenkaan luovuttaa.

Kierros kierrokselta joutui Koskimaa antautumaan kymmenyksen siellä, toinen täällä. Homma alkoi olla ainakin ajamisen osalta selvä - vain ajovirhe voisi viedä kultaisen mitalin pois Leskisen hyppysistä. Kamerat siirtyivätkin seuraamaan kolmissijan tapahtumia, jossa Ossi Peltola ja Ville Hallman tarjosivatkin ehkäpä päivän parhaan taistelun. Se oli rehti, puhdas, mutta silti täysin armoton. Toki vääntö ei auttanut kummankaan kierrosaikoja, mutta mikäs siinä kauden viimeistä kertaa vääntäessä! Varsinkin Peltolalle kyseessä oli todellinen näytön paikka, olihan Hallman sentään Daytonan voittaja sekä tunnetusti etevä rattimies. Ei siinä, eipä Ossinkaan ole otteitaan hävetä tarvinnut, onni vain ei ole ollut miehen puolella.

Näin heidän taistellessaan ja kärkikaksikon erkaantuessa alkoivat katseet kääntyä kohti tätä jokeriaan vielä säästelevää porukkaa. He olivat kaukana, mutta jokerideltan huidellessa yhdeksän sekunnin ympärillä alkoi tulla selväksi että kolmanneksi sijoittuva kuljettaja olisi Marko Mäkelä - hän kun panttasi tuota omaa valttiaan melko pitkään. Tulokaskilpailu oli ähtäriläiselle melkoinen esitys, mutta valitettavasti se kuitenkin kalpeni tänään tuoreen mestarin myötä.

Kymmenes kierros tuli täyteen, ja mustanpuhuva Subaru numerolla 52 koristettuna loikkasi iloisesti kohti maaliviivaa. Jarno Leskinen oli tehnyt sen mitä moni häneltä povasi, napannut voiton FinRX Sim Racing -kaudelta. Se tapahtui aivan kalkkiviivoilla, osoittaen tämän nuorukaisen kilpailuhermojen olevan kohdillaan. Katsojille suoritus oli virheetön, vaikka juniori itse löysikin sieltä parannettavaa.

 

Jarno Leskinen ei juurikaan jättänyt muille mahdollisuuksia. Kuva: Iku Merikalla

 

Toiseksi sijoittui Sonoman avauskilpailun nimiinsä vienyt Sakari Koskimaa, kolmanneksi kaasutteli puolestaan jo edellä mainittu Marko Mäkelä. Neljänneksi tullut Otto Hyttinen opittiin tuntemaan raudanlujana starttaajana, joka hieman paremmalla kisarutiinilla olisi voinut taistella vielä vaikka mistä. Kärkiviisikon täydensi puolestaan taistelijan maljan ansainnut Ossi Peltola, joka onnistui kuin onnistuikin pitämään Ville Hallmanin takanaan. Atte Nykänen, Markus Aaltonen, Aatu Hakalehto, ja epäonnen soturi Tommi Nukarinen täydensivät kauden päätöskilpailun kunniataulukon.

Näin saatiin myös FinRX Sim Racing -kausi päätökseen. Viisi osakilpailua, monia huikeita kamppailuita, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Rallicross näyttäytyi parhaimmillaan meille varsin viihdyttävänä pakettina, ja vaikka kulmat olivatkin ajoittain teräviä, ei sieltä ainakaan jännitystä puuttunut.

Jarno Leskinen kuittasi mestaruudesta itselleen ajopaikan FinRX Talvisarjassa, tosin kuninkuusluokan kalustoon on 12-vuotias ratinvääntäjä vielä hieman turhan nuori. Sakari Koskimaalle lähtee puolestaan kakkossijasta OverPower GT Lite simurigi - onnittelut kummallekin, sekä kaikille sarjassa menestyneille!

 

Otsikkokuva: Iku Merikalla