Kenestä Suomen monipuolisin kuljettaja? KARS Moniottelu III ajetaan sunnuntaina

9.3.2024 klo 13.07 - Joni Heikkinen

Sunnuntaina haetaan maamme monipuolisinta sim racing -kuljettajaa. KARS Moniottelussa ajetaan neljää eri kilpailumuotoa: ovaalia, rallikrossia, maarataa sekä moottorirataa.

- Tämä on kuin kauden kohokohta, hehkuttaa ensimmäisen Moniottelun vuonna 2020 voittanut Toni Lähteenmäki. Hän lähtee haastamaan Aleksi Elomaata voitosta. Elomaa nappasi nimiinsä Moniottelu II:n voiton viime vuonna.

Sunnuntain urakka alkaa ovaalikilpailulla, joka asettaa kuljettajat heti koville autojen ja radan puolesta. Käytössä on 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun NASCAR Cup-auto eli Gen 4 Cup. Nelivaihteinen auto tarjoaa hirmuisen määrän tehoa ja vähän pitoa. Ratana New Hampshire on niin ikään sieltä hankalammasta päästä, sillä radan kaarteissa on erittäin matalat kallistukset. Taikamailiksi kutsuttu rata ei ole helppo aloitus kilpailulle.

Rallikrossin puolella Wild West Motorsports Parkin rata näyttää kartalla helpolta, mutta on kaikkea muuta. Huimat korkeuserot tekevät radasta kinkkisen ja Off Road Pro 4 Truck antaa kuljettajien käyttöön melkoisen teho-painosuhteen.

Moniottelun kolmas kilpailu pitää kuljettajat irtonaisella alustalla ja maaradalla. Lyhyet startit tulevat tarjoamaan draamaa, kun käytössä olevat Dirt Sprint Car 360 ovat monelle kuljettajalle suhteellisen tuntemattomia. Ennakkohaastatteluissa Lähteenmäki toteaa maaradalla olevan aina mahdollisuuden yllätyksiin. Elomaa taas paljastaa ”kuraovaalin” olevan oma suosikkinsa tämän vuoden kilpailuista.

Sekä rallikrossissa että maaradassa ajetaan lukuisia lähtöjä, joissa alku- ja keräilyerissä selvitetään kuljettajat kilpatapojen finaaliin.

Viimeisenä lajina on perinteinen rata-ajo. Finaali suuntautuu Espanjaan ja Circuit de Barcelona-Catalunyan radalle. Prototyyppiautona käytössä on Ligier JS P320. Ennen kilpailua haastateltu Havun Ilari Lamminsivu kertoo tavoitteekseen sijoittumisen kolmen parhaan joukkoon. Matkassa on kuitenkin monta mutkaa: hän ei ole juurikaan kilpaillut ovaalilla tai maaradalla, ja Barcelonan ja Ligierin yhdistelmä on niin ikään vieras.

Moniottelun aiemmat voittajat ovat siis Toni Lähteenmäki ja Aleksi Elomaa. Ilmoittautumislistalla huomio kiinnittyy kolmeen suureen organisaatioon: Alastaro Esports osallistuu kilpailuun peräti viidellä kuljettajalla ja X’Rcerin ja Havun tiimi koostuu puolestaan neljästä kovasta nimestä. Onko tallipelissä voimaa, vai voiko joku yksittäinen kuljettaja napata parhaan kuskin tittelin? Mestarit Elomaa ja Lähteenmäki nostavat Rasmus Tuomisen ja Ilari Lamminsivun potentiaalisiksi menestyjiksi.

Kuka nappaa nimiinsä Moniottelun mestaruuden tänä vuonna? Katso KARS Moniottelu III suorana lähetyksenä sunnuntaina 10.3. klo 16.00 alkaen osoitteessa twitch.tv/simracingfi.

Kilpailun järjestää KARS yhteistyössä Finnish Sim Racing Association ry:n kanssa. Kilpailun mahdollistaa Akaan Keilahalli sekä Imprimo. Kilpailun voittaja palkitaan KARS-pokaalilla sekä 100 euron lahjakortilla Imprimon verkkokauppaan. Jokaisen kilpailuun osallistuneen kesken arvotaan 50 euron lahjakortti Akaan Keilahallin palveluihin.

Teksti: Kalle Parviainen