Rasmus Tuominen ajoi Arctic eRX Preliminaryn voittoon

12.3.2021 klo 16.00 - Ossian Puhakka

 

Sen piti olla Rovaniemellä. Eipä ollut, mutta onneksi Napapiirin sankaruudesta päästään taistelemaan myöhemmin. Lauantai-illan viihdykkeeksi saatiin kuitenkin Arctic eRX Preliminary -kilpailu, joka tarjosi katsojille esimakua siitä mitä tuleman pitää. Palkintopottiakin saatiin tonnin verran, joten ihan tyhjin käsin ei kuljettajien tarvinnut jäädä!

Televisioitu kilpailu järjestettiin samalla areenalla kuin karsintakin, eli Charlotte Motor Speedwayn upouudella rallicross-baanalla. Rata oli kaikille verrattain uusi, ja se myös näkyi varsinkin kuljettajien lähestymistavassa. Linjoja oli yhtä monta kuin kilpailijoitakin, eikä kaikkea oltu ehditty vielä harjoitella täydellisyyteen. Siitä huolimatta taso oli kova, eikä voitto missään nimessä irronnut "biitsiltä".

 

Aika-ajoissa nopeinta vauhtia piti Jonne Ollikainen, joka samalla kirjoitti rataennätyksen uusiksi. 41.246 oli lähes neljä sekunnin kymmenystä nopeampi kuin Jarno Leskisen aikaisempi noteeraus. Toiseksi parhaan ajan iski tauluun Rasmus Tuominen, ja kolmanneksi ehti ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Tommi Hallman.

Ensimmäiseen alkuerään lähti kuusi kuljettajaa, joista kahdelle parhaalle oli finaalipaikka tiedossa. Tallikaverukset Tuominen & Hallman olivat vahvimpia suosikkeja, mutta lopulta Otto Taskinen oli se, joka vei itselleen toisen jatkopaikan ennen Hallmania ja Ilari Lamminsivua. Jarno Sippola oli maalissa 5. ja ovaalimestari Teemu Toikka 6.

Toisen alkuerän vei nimiinsä Rasmus Tuominen, jonka ajaminen oli erityisen vakuuttavaa kun ottaa huomioon miehen viettäneen viime kuukausina enemmän aikaa kasarmilla kuin kilparadalla. Toisesta jatkopaikasta käytiin puolestaan huima kamppailu, jossa Aatu Hakalehto veti lopulta pisimmän korren. Nuorukainen esitti hyviä otteita jo karsintakilpailussa, mutta finaalipaikkaa häneltä tuskin ennakkoon odotettiin. Ei sillä, eipä niitä kilpailuita ole paperilla ennenkään ratkaistu! Toni Lähteenmäki jäi niukasti kolmanneksi, Aleksi Heikkinen oli puolestaan neljäs. Antti Ahola oli maalissa kuudes, mutta nousi Jarno Leskisen edelle jälkimmäisen kuitattua itselleen aikarangaistuksen.

Keräilyerät ovat usein RX-kilpailuiden parasta antia. Niitä nähtiin tällä kertaa vain yksi kappale, jossa kahdeksan kuljettajaa taistelivat viimeisestä kahdesta finaalipaikasta. Yllätys oli kuitenkin se, että sellaiset kaverit kuin Hallman ja Lamminsivu joutuivat käymään kaavion läpi pidemmän kaavan kautta. Kumpikin oli kuitenkin ennakkoveikkauksissa hyvinkin korkealla.

Paalupaikalta lähtenyt Hallman hallitsi kilpailua hyvin ottein, mutta viimeinen jatkopaikka oli varsinainen kiistakapula. Seitsenkertainen suomenmestari Toni Lähteenmäki osoittautui lopulta Antti Aholaa ja Lamminsivua etevämmäksi, ja näin varmisti paikkansa parrasvaloissa. Toikka, Heikkinen, Leskinen, ja Sippola liittyivät myös tässä vaiheessa laulukuoroon.

 

 

Finaaliin lähti kuusi kuljettajaa, joista jokaisella oli realistiset mahdollisuudet 10 kierroksen kilpailun voittoon. Palkintorahaa olisi jaossa kolmelle parhaalle, ja sinne riittikin tunkua. Paalulta liikkeelle ampaissut Jonne Ollikainen sai heti kovan haasteen Tuomiselta, joka onnistui ensimmäiset mutkat roikkumaan ulkopuolella. Osat vaihtuivat pariinkin otteeseen, mutta lopulta Rasmus vei piikkipaikan nimiinsä. Samalla hiukan taaempana otti Aatu Hakalehto yhteen Otto Taskisen kanssa. MM-sarjan konkari yritti siirtää nuorukaista sivuun siinä kuitenkaan toistaiseksi onnistumatta.

Kilpailu jatkui Tuomisen kommennossa, perässään Ollikainen. Kaksikko meni karkuun jokerien jälkeenkin, joten parhaat taistelut käytiinkin taeempana. Siellä yrittivät maailman rallicross-valiot Tommi Hallmanin ja Otto Taskisen johdolla ratkaista yhtälöä nimeltä Aatu Hakalehto, mutta pojilla taisi olla takanaan lyhyen matikan opinnot koska ohitusta ei yksinkertaisesti saatu aikaiseksi. Viimeisellä kierroksella päätti Hallman sitten turvautua voimakeinoihin, joka sitten lopulta johti myös ohitukseen. Aatu heitettiin tylysti sivuun vihaisen pakan viheltäessä ohitse ja jäi lopputuloksissa sen seurauksena viimeiseksi. Oli sanomattakin selvää, ettei asia jäisi tähän. Kunnianarvoinen tuomaristo saikin melkoisen pähkinän purtavakseen, koska panoksena oli myös puhdasta rahaa.