"Turha kai sitä Jyväskylää sen kummemmin on jännittää, lähetään ajamaan täysiä" - Esittelyssä Teemu Korhonen

21.9.2021 klo 13.32 - Ossian Puhakka

 

Teemu Korhonen vakuutti karsintasarjassa varmoilla otteillaan ja hyvillä suorituksillaan. Viime vuodesta kehitystä on tullut roima harppaus eteenpäin, ja se myös näkyi tuloksissa, vaikka kausi alkoikin murheellisella tavalla. Hockenheimin pettymyksen jälkeen sijoittui Teemu nimittäin kolmesti peräkkäin päälähdön kärkikymmenikköön, ja näin varmisti Glacier Racingin kuljettaja uransa ensimmäisen eSM-finaalipaikan! Palkintokorokekin tuli korkattua Zolderin sprintissä, joten nopeuttakin löytyy. Millainen mies tämä Siuntiosta lähtöisin oleva ratinkääntäjä sitten on? Ei kai tässä muu auta kuin ottaa selvää!

 

Ikä: 29 vuotta

Kotipaikka: Espoo

Talli: Glacier Racing

 

eSM:

2020: Karsintasarjan 41., karsiutui finaalista.

2021: Karsintasarjan 12.

 

Allaoleva haastattelu on suoritettu yksityisviestein, ja ainoat muutokset koskevat kirjoitusasua. Kysymykset sekä vastaukset esitetään leikkaamattomina, mutta mahdolliset itsensä toistamiset on karsittu niissä tapauksissa, joissa se ei ole selkeästi tarkoituksellista.

 

Minä vuonna aloitit sim racingin?

- Ihan ensimmäinen rattipoljinsetti on ollut varmaan jo 6-vuotiaana Need For Speedien parissa, mutta ensimmäinen simulaattori jota ruvennut ajamaan on Assetto Corsa 2017 syksyllä. iRacingia aktiivisemmin takana nyt noin 1,5 vuotta.

 

Okei, eli verrattain uusi kuljettaja kuitenkin. Huomasin Ristolainen Engineeringin merkatuksi sponsoriksi sun kuljettajaprofiilissa; löytyykö ihan moottoriurheilutaustaa simuilun ohella?

- Opiskeluaikana AMK:ssa tuli oltua mukana Formula Student -projektissa suunnittelemassa, rakentamassa ja kilpailemassa sähkökäyttöisiä pieniä formuloita (jonka ohessa tutustuin myös Ristolaisen veljeksiin). Valmistumisen jälkeen kartingia tullut ajettua muutama kesä ja edelleen Formula Student -alumnitoiminnassa mukana myös.

 

Okei! Sieltä on varmaan tullut sitten hieman... "insinöörimaisempi" lähestymistapa lajia kohtaan, jos en ihan väärin oleta?

- Kyllä näin on, dataa on ihan kiva lukea ja vertailla muihin tiimin kuskeihin, vaikken voi setuppivelhoksi itseäni kutsuakaan.

 

Niitä ei hirveästi löydykään, mutta jo kiinnostus säätöpuolta kohtaan on iso apu kehityksen kannalta. Mainitsit tosta että jo pienestä pitäen on ratti ja polkimet ollut, mutta tuliko kiinnostus sim racingiä kohtaan sitten tuolta Formula Student -projektin parista, vai kenties muualta?

- Kyllä se tuolta Formula Studentin kautta itseasiassa lähti. Meillä oli formulapajalla Logitechin rattipoljinsetti ja Live For Speed (jossa sattuu olemaan vanha Formula Student -auto mallinnettuna valmiiksi) jolla tuli kelloteltua kierrosaikaa tiimiläisten kanssa. Vähän sen jälkeen tuli sitten AC:ta koitettua ja tässä sitä nyt ollaan.

 

Juu, Assetto Corsaa ajelit, ja ilmeisesti melko kilpailullisesti heti alusta alkaen - ainakin tulosten perusteella. Oliko tavoitteena heti alusta alkaen oman tason mittaaminen juuri online-sarjoissa? Entä missä vaiheessa huomasit, että tästä saattaisi tullakin jotain?

- Kyllä se ihan alkuun oli lähinnä kavereita vastaan kierrosaikojen vertailu. Tuli sitten pienen painostuksen saattelemana lähdettyä online-turnausta koittamaan loppusyksystä 2017, jossa vauhti oli heti alusta lähtien kohtuullisen hyvää. Siitä löytyi sitten pikkuhiljaa FiSU:n kisat ja eMotorsport-sarja jolloin nälkä alkoi kasvamaan syödessä.

 

Melko yleinen reitti siis! Kaveriporukan kuninkuuskamppaluista kohti kansallista kuninkuutta, tai ainakin sitä tavoittelemaan. iRacing tuli kuvioihin tuossa 1.5v sitten kuten mainitsitkin; oliko tuolloin jo tavoitteena eSM-karsinnat, vai halusitko vain kokeilla alkuun?

- Kyllä ihan ensimmäisen kerran iRacingin taisin asentaa eSM-mielessä jo 2019 alkupuolella, mutta silloin en päässyt yhtään simuun sisään niin jäi koittamatta. Vuotta myöhemmin lähdin sitten tosissani koittamaan juurikin eSM-finaalit silmissä kiiluen, mutta silloin ei vielä vauhti riittänyt. Sen verran vauhti kuitenkin kehittyi, että tie vei Glacieriin jossa pääsi sitten astetta kovemmassa porukassa reenaamaan ja oppimaan simulaattorin taikoja.

 

Juu, 2020 karsinnat olivat monille vaikeat. Siirto Glacier Racingiin, josta jo legendaarisenakin voidaan puhua, oli kuitenkin ilmeisen hyvä. Tänä vuonna onkin meno maittanut ja kiitit tallia luottamuksesta ajamalla karsintasarjan 12. sijalle sekä sitä kautta myös Digital Racing eSM-finaaliin. Millä mielin Jyväskylään; jännittääkö?

- Kyllä Glacierissa on ollut ihmisen hyvä olla, kiitos vaan tiimikavereille tässä vaiheessa jeesistä karsintasarjassa. Turha kai sitä Jyväskylää sen kummemmin on jännittää, lähetään ajamaan täysiä.

 

Se on oikein! Jos nyt pitäisi veikata, niin mikä on Teemu Korhosen loppusijoitus finaalissa?

- Kyllä top 10 -paikkaa lähdetään hakemaan.

 

Entä kuka on sinun papereissasi ennakkosuosikki mestariksi?

- Eiköhän (Tuomas) Tähtelä korjaa potin.

 

Ei huono veikkaus. Mutta, siirrytään vielä hetkeksi takaisin kuljettaja Teemu Korhoseen; mikä on paras muistosi lajin parista?

- Salorance (Rengas Turku 24H) 2020, vaikka tekniikkamurheet meidän tiimiä riivasikin niin tapahtuma oli kyllä upea.

 

Suurin vahvuutesi kuljettajana?

- Tasaisen tappava kun radalla sattuu pysymään.

 

Entäpä heikkoudet?

- Radalla pitäisi pysyä vähän enemmän...

 

Se on kieltämättä yleensä ihan hyödyllinen taito, noin niinkuin tulosta ajatellen! Mites, Formula Student -hommista jo puhuttiinkin ja simut nyt on itsestäänselvyys, mutta löytyykö mahdollisesti muita harrastuksia?

- Kalasteltua tulee sillointällöin ja kai se jonkin sortin harrastus on, että kädet on kohtuullisen usein ravassa jonkun auton kanssa.

 

Nyt on muuten pakko mainita, ettet ole ensimmäinen espoolainen joka on nostanut kalastuksen esille! Ehkäpä Karjalaisen Timo saadaan kaveriksi virvelin ääreen, jos tallien välinen kuilu ei ole liian suuri. Mutta, kun kerran nostit autot esille, niin löytyykö sieltä yksittäistä projektia mistä haluaisit erityisesti mainita?

- Jaa, no kai ne pesukarhutkin osaa kalastaa. Ei siellä tallissa nyt erikoisempia ole, pari Jaguaria laitettiin hiljattain isän kanssa kuntoon.

 

Noniin, ei mitään ihan tavallisimpia kulkupelejä nekään. Otetaan loppuun vielä pikakyssärit; toimii periaatteella "valitse toinen": Jari Litmanen vai Teemu Selänne?

- Voiko Teemu valita muuta kuin Teemun?

 (Jari 4 - 5 Teemu)

Voi toki, mutta tässä tapauksessa ihan looginen päätös! Mika Häkkinen vai Kimi Räikkönen?

- Kimi

(Mika 2 - 7 Kimi)

Pepsi vai Coca-Cola?

- Kokis

(Pepsi 5 - 3 Coca-Cola)

Jees, kiitoksia! Jos sulla on vielä lisättävää, niin vapaan sanan osio, ole hyvä.

- Terveisiä kotiin.

 

Ja näin. Ei muuta kuin onnea finaaliin, Teemu Korhonen!

- Kiitos!