Valokeilassa: Joni Bäckman

16.7.2015 klo 20.45 - Ossian Puhakka

 

 

Harrastus alkoi: 1986

iRacingissä vuodesta: 2010

Tämänhetkiset sarjat: Star Mazda, GTC

Suosikkiauto(t): Ford GT, Williams FW-31

Suosikkirata: Sebring

 

 

Klubikapteeni. Glacier Racingin perustaja ja nokkamies. Yli 200 lähetystä GlacierTV:lle, ml. MM-sarja 2013. Ja paljon, paljon muuta. Joni Bäckman on kiireinen mies.

 

Joni aloitti harrastuksen aikana, jolloin laserskannatut radat, tärinäpalautteet sekä LCD-näytöt olivat lähinnä villejä tulevaisuudenvisioita. Vuonna 1986, aikana jolloin Dingo ja Eppu Normaali olivat hittilistojen huipulla, farkkutakit muodissa ja Neuvostoliitto olemassa, hän sai käsiinsä pelin nimeltä PitStop II. Nykyisiin ajopeleihin ja simulaattoreihin verrattuna kyseessä oli karun näköinen kaahailu, jossa muutamista pikseleistä kootut kilpurit ajoivat toisiaan vastaan radoilla, jotka katosivat jatkuvasti horisonttiin. Siihen aikaan se oli kuitenkin aikansa edistyneimpiä pelejä.

 

PitStopin ja nykypäivän väliin mahtuu mm. Microprosen alkuperäinen Grand Prix, mutta ensimmäistä kertaa Bäckman pääsi kokeilemaan tasoaan maailman huippuja vastaan Papyruksen IndyCar Racing II:ssa. Siihen aikaan internet-pohjainen moninpeli oli vielä lapsen kengissä eikä hitaat nettiyhteydet soveltuneet nopeatempoiseen kilpa-autoiluun. Tämä ei nuoria simuilijoita hidastanut, sillä pelaajat lähettivät kierrosaikojaan internetin keskustelupalstoille ja verkkosivujen ylläpitäjille, jotka puolestaan julkaisivat näistä ranking-listoja. Ei ole suurikaan yllätys, että Bäckmanin nimi löytyi usein kyseisten listojen kärkipäästä.

 

Voimmekin vain arvailla, mihin Jonin rahkeet olisivat riittäneet 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun simulaatioskenessä. Sitä ei kuitenkaan koskaan päästy näkemään, koska mieheltä hajosi ratti, ja samalla meni myös motivaatio pelaamiseen pitkäksi aikaa.

 

Loikataanpa harrastuksen aloittamisesta 20 vuotta ajassa eteenpäin. Joni Bäckman on juuri tullut 5. sijalle iRacingin Grand Prix -sarjassa, ansaiten samalla pro-lisenssinsä ja viimeinkin todistanut maailmalle kuuluvansa simukuljettajien ehdottomaan parhaimmistoon. Sarja, mistä pro-lisenssin voi ansaita, on äärettömän kovatasoinen, ja siellä pärjääminen vaatii omistautumista, kovaa harjoittelua ja raudanlujaa taitotasoa.

 

 Bäckman, kuvassa etuoikealla, matkalla voittoon Silverstonessa

 

 

Bäckmania ei ole koskaan tunnettu ”välineurheilijana”. Siinä missä moni kuljettaja hankkii puuttuvat sadasosat vaihtamalla tarkempaan rattiin ja parempiin polkimiin, tekee Joni saman kovalla harjoittelulla. Mies ajaa nimittäin edelleen Logitechin Driving Force GT -rattipoljinyhdistelmällä sekä yhdellä näytöllä. Jopa nelinkertainen maailmanmestari Greger Huttu äityi ylistämään kyseistä saavutusta. Se kertoo enemmän kuin tarpeeksi.

 

Jonin liityttyä iRacing.comiin vuonna 2010, hän on hionut taitojaan useissa luokissa, mm. Corvette, Ford GT, jopa Pontiac Solstice ja Skip Barber. Joni tunnetaan kovana vastustajana, etenkin koppiautojen puolella. Bäckmanin saapuessa kisapalvelimelle, herättää se etenkin rapakon takana pelonsekaista kunnioitusta.

 

Joni on yksi Suomen kokeneimmista simukuljettajista. Hänellä on takanaan yli tuhat starttia, joista ehkä ikimuistoisimpina ovat väännöt Kimmo Suomisen, Joni Hagnerin sekä Petteri Kotovaaran kanssa. On siinä katsojiakin hirvittänyt, kun nämä velikullat rupeavat kapinoimaan kärkipaikasta.

 

 

 

 

Joni Bäckman Ford GT:n ratissa Watkins Glenissä, vierellään Mack Bakkumin HPD ja takana Kimmo Suominen.

 

 

Radan ulkopuolella Bäckman on suomikommuunin ehdoton johtohahmo. Hän järjestää satunnaisia tapaamisia, “mööttejä”, joissa kootaan porukka kasaan ja lähdetään viettämään viikonloppua. Päivittäisellä tasolla hän on edistänyt sosiaalista kanssakäymistä mm. TeamSpeakin kautta, olemalla päivittäin paikalla ja tavoitettavissa. Tämänkaltainen kommunikointi ja keskustelu on omiaan sitomaan pohjoisen kolkan harrastajia yhteen, eikä olekaan sattumaa, että suomalaisten yhteishenkeä ihaillaan ja kadehditaan kautta maailman sivun.

 

Bäckman on Glacier Racingin sekä GlacierTV:n perustajajäsen. Tiimi perustettiin vuonna 2011, ja alusta alkaen Jonilla on ollut määrätietoinen tiimijohtajan asenne:

 

"Haluttiin perustaa tiimi, joka on täysin suomalainen. Se lähti vaan mun ja Viitasen Markon irkkijuttelusta, että voisi perustaa tiimin kun Viitanen oli juuri lähtenyt Team Afterburnista. Sit mä sanoin sille, että jos mä lähen tiimii pyörittään, niin mä lähen sitten pyörittää sitä tosissani ja... sillä tiellä ollaan edelleenkin.”

 

Ylläoleva vastaus kertoo Bäckmanin luonteesta kaiken olennaisen. Hän on erinomainen esimerkki suomalaiskuljettajille, loistava kapteeni ja ennen kaikkea johtohahmo, jollaista jokainen yhteisö tarvitsee. Joni auttaa tarvittaessa, kritisoi jos siihen on aihetta, puhuu suoraan ja asiaa. Armottoman nopeaa vauhtia unohtamatta, voidaan todeta Jonin olevan ainutlaatuinen persoona kaikin puolin.