Back2Basics - 2021

Kausi on päättynyt!

Kauden tiedot

Finnish Auto Simracing Team ry järjestää touko-kesäkuussa Back2Basics sarjan!

Sarja on tehty aloittelevia ja vähemmän kokemusta omaavia kuskeja ajatellen, mutta siihen saa osallistua kuka vaan ajotaidosta riippumatta. 

Joten jos olet joskus miettinyt aloittavasi simuharrastuksen, tätä helpommaksi sitä ei enää voida tehdä. Tarvitset vain PlayStation 4 tai PlayStation 5 konsolin sekä Gran Turismo Sport pelin!

Sarjan vaativuus kasvaa hieman sarjan edetessä alkaen N200 autosta ja päättyen Gr.4 luokan autoon, mutta autot on tarkkaan valittu siten, että niitä pystyy ajamaan kuka tahansa hyvin pienelläkin opetteluajalla. 

Sarja koostuu viidestä osakilpailusta. Kaikki kisat ajetaan Interlagosin radalla, jolloin kuljettajalla ei mene aikaa uuden radan opetteluun, vaan tässä sarjassa keskitytään ajokaluston hallintaan, ratakäyttäytymiseen sekä sarjoihin osallistumisen opetteluun (ilmoittautumiset, harjoitukset, aika-ajo, huonejaot, kisatilanteet jne).

Kisojen pituudet kasvavat jokaisessa osakilpailuissa noin 5-10min / osakilpailu, jolloin kuljettaja harjaantuu hiljalleen kohti pidempiä kisasessioita.

Sarjan jälkeen kuljettajalla on valmiudet osallistua F.A.S.T.:n järjestämään syyskauden ensimmäiseen pääsarjaan, joka ajetaan myös Gr.4 kalustolla.

Kaiken tämän lisäksi Finnish Auto Simracing Team on kehittänyt sarjaan mukaan oman kisamentorijärjestelyn (selitetty tarkemmin myöhemmin), jonka avulla jokaisella on mahdollisuus saada lähes henkilökohtaista opetusta F.A.S.T.:n kokeneelta kuljettajakaartilta!

FORMAATTI:

Sarja ajetaan tiistaisin viikon välein touko-kesäkuussa 2021 alkaen kello 18:30 siten että kisasessio pyritään päättämään kello 20:00 mennessä.

Poikkeuksena kisan 4-5 väli on kaksi viikkoa, jotta kuljettajilla on aikaa auton säätämiseen. 

Kuljettajille annetaan yksi auto jolla kaikki kisaavat (onemake). Autot on valittu siten, että niihin on helppo päästä sisään, eivätkä vaadi kuljettajalta aikaisempaa ajokokemusta simulaattoreista.

Ajoapujen (TSC ja ASM) käyttö on osittain kielletty sarjassa, jotta kuljettaja ei opi nojaamaan tietokoneeseen vaan oppii kehittämään omaa autonkäsittelytaitoaan autoluokkien edetessä sarjan aikana. 

Jarrumerkit sekä ajoviivat on sarjan alussa (kisa 1-3; N-luokka) sallittuna.

Kisoissa ajetaan ensin 10min aika-ajo, jonka perusteella huonejaot tehdään. 

Huoneet jaetaan ns alhaalta päin, eli aika-ajossa 15 hitainta kuskia muodostaa huoneen A1, jolloin he pääsevät opettelemaan ajamista oman tason mukaisessa täydessä huoneessa.

Tällä tavalla vähemmänkin kokemusta omaavat kuljettajat saavat mahdollisimman autenttisen kuvan kilvanajosta.

Huoneita jaetaan sitten hitaimmasta nopeimpaan sen mukaan kuinka monta kuskia on kisassa mukana. Mahdollisessa vajaassa huoneessa ajavat sitten karsinnan nopeimmat kuskit.

A1-lohkojen kisat tullaan striimaamaan suorana F.A.S.T: Youtube-kanavalle, joten kanava kannattaa laittaa tilaukseen jo nyt ja laittaa kellolla muistutukset päälle

KISAMENTORI

Jokainen meistä ajosimulaattoripelaamista harrastava on aikanaan kamppaillut monenlaisten pienempien ja suurempien ongelmien kanssa. Pelien asetukset ja niiden virittäminen omaa ajotyyliä tukevaksi, ohjaimien asetukset ja niiden virittäminen ja tietysti suurimpana haasteena löytää tapa nopeaan ja kilpailukykyiseen ajamiseen. 

Olisipa ollut rinnalla joku kaveri, jolta olisi rauhassa ja sopivina annoksina ammentaa neuvoja ja oppia, olisi varmaankin ajamisen nautinnollisuus kehittynyt nopeammin.

Nyt meillä on koossa hyvähenkinen ja taitava joukko simulaattorikuskeja, jotka omaavat jo vuosien kokemuksen ja eräät jopa maailman huipputason osaamisen kilpailukykyiseen ajoharrastukseen. 

Saisinpa heiltä vinkkejä ja ohjausta kehittää omaa ajamistani samaan suuntaan.

Monella muulla paljon vähäisemmän ajokokemuksen omaavalla lienee mielessään samansuuntaisia ajatuksia ja toiveita. Mitä me voisimme tehdä näiden haaveiden toteuttamiseksi?

Tähän ratkaisuksi Finnish Auto Simracing Team on kehittänyt ”kisamentori” idean. 

Formaatti lyhyesti: 

Yhdistyksessä toimivat vapaaehtoiset, hyvän ajotaidon omaavat kuskimme ryhtyvät 1-3:n kokemattomamman kuljettajan tukihenkilöksi. 

Näiden tutkaparien yhteistyö toteutetaan esim. Pienryhmässä järjestettävien treenisessioiden läpivientiin ja/tai kisatapahtumissa radalla ajavan ”oppilaan” kisainssinä tarkkaillen kisatapahtumia, kuljettajan ajotapaa ja reaktioita kisatapahtumiin, antaen ohjeita taktiikan toteuttamisesta, ajolinjojen korjaustarpeista jne. 

Aluksi tuki kohdennetaan ajamiseen liittyviin vinkkeihin ja neuvoihin, jatkossa autojen säätämisen tukeminen täydentää tuen sisältöä.

Mentorit järjestävät viikoittain pienryhmäopetussessioita, joissa tarkkaillaan kuljettajan toimia eri kisatilanteissa ja tarjotaan apua kuljettajaa askarruttavissa kysymyksissä.

Lisäksi mentorit katsovat jälkikäteen läpi suojattiensa kisasessiot ja antavat palautetta sekä korjaavat niissä mahdollisesti tapahtuneita virheitä.

Jotta mentorien ryhmäkoot pysyvät sopivankokoisina (maks. 3henkeä) ja pystymme auttamaan mahdollisimman montaa halukasta, haemme tähän mukaan kiinnostuneita kokeneempia kuljettajia. Mentorilta “vaaditaan” vähintään yhden tunnin yhteissession järjestämistä, sekä kisareplojen läpikäyntiä ja niistä palautteen antamista haluamallaan tavalla. 

Laskennallisesti tämä vie mentorilta halutessaan vain noin 2-3h/viikko, mutta eteenpäin annettavan tiedon määrää ei voi mitata.

Tällä hetkellä mukana on jo sellaisia nimiä, kuin Temmo_Maklaren, Electricman1, Jazu1990 ja Teuwo82.

Oletko sinäkin mukana auttamassa?

Jos kiinnostuit, ota yhteys ylläpitoon.

 

Finnish Auto Simracing Team ry

SoMe

Facebook

Youtube

Discord

Twitter

@fast_simracing

@fast_markusvii

@simracingfi