Digital Racing eSM 2021 alkaa tänään! Hockenheimin avauskilpailun ennakko & kauden tietopaketti

18.4.2021 klo 16.18 - Ossian Puhakka

Odottava tunnelma. Fraasi, jota on käytetty jopa liikaa - sekä meidän että muiden toimesta.

Se kuitenkin on harvinaisen osuva. Ei pelkästään tälle sunnuntaille, kun Digital Racing eSM 2021 polkaistaan käyntiin ensimmäisen kilpailun muodossa, vaan koko viikolle.

Keväinen auringonpaiste on ollut kuljettajillemme lähinnä heijastus ikkunasta. Lämpöä on riittänyt tarpeeksi, kun säätöihin on tehty vielä viime hetken muutoksia, varmuutta on haettu omista harjoituksista, ja ennen kaikkea tetsattu hiekkasäkkejä runkoihin kiinni. Harva halusi paljastaa todellista vauhtiaan ennen viimeisiä aika-ajovetoja, eikä säätöjäkään haluttu näyttää. Aikoja tauluun toki saatiin huipuiltakin, mutta niissä oli ilmaa enemmän kuin sipsipussissa. Herääkin kysymys, onko tällainen salailu oikeastaan hyödyllistä? No, pakko sillä jotain vaikutusta on olla, ei kai sitä muuten tehtäisi.

Savujen ja peilien tuottaman illuusion takaa saattoivat tarkkasilmäiset kuitenkin tehdä ainakin alustavia johtopäätöksiä. KOVA menee kovaa, se oli jo ennakkoon tiedossa. Myös Inertia SimRacingin kuljettajat, kaksinkertaisen suomenmestarin Matti Kaidesojan johdolla, olivat varteenotettavia ehdokkaita tulosliuskan kuumimpaan kärkeen. Ja tuskinpa esimerkiksi Black Star Racingin pojat häviämään paikalle saapuivat. Panoksena ei ollut pelkästään henkilökohtainen menestys, vaan myös koko tallin kunnia. Nokittelu ja vastustajan psyykkaaminen - hyvässä urheiluhengessä toki - ovat osa kilpa-autoilua, olipa kyseessä sitten ratavarikko tai Discord-palvelin.

Hockenheimissa kaikkiaan 117 kuljettajaa kävi laittamassa ajan tauluun. Heistä 10 parasta selvisivät suoraan sunnuntain karsintakilpailuun, seuraavat 60 puolestaan ratkaisisivat 20 jäljelle jääneen kilpailupaikan kohtalon esikarsinnoissa. 70 parhaan ulkopuolelle aika-ajoissa jääneet saivat tyytyä seuraamaan Hockenheimin kilpailulähtöjä katsomon puolelta.

Toisin sanoen; mikäli pisteistä mielii taistella, on sijoituttava 10 parhaan joukkoon joko aika-ajoissa tai omassa esikarsintalähdössään.

Kuljettajien voimasuhteita sekä perjantain tilannekatsausta käytiin tarkemmin läpi Yle E-urheilun kausiennakossa, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Todetaan kuitenkin sen verran, että KOVA Esportsin Matti Sipilä ajoi lopulta paalulle ajalla 1:32.827. Sipilä on ehdottomasti nopea kuljettaja, eikä hänen nimi kärkikymmenikössä tai -viisikossa ole mikään yllätys. Mutta paalulle? Huima veto. Ja kun katsoo kenet mies jätti taakseen, nousee suorituksen arvo entisestään.

Aikaisemmin mainittu Matti Kaidesoja oli toinen, ja vuoden 2019 karsintasarjan voittanut, myös KOVAn riveissä ajava Valtteri Alander kolmas. Kärkiviisikon täydensivät kolminkertainen SM-mitalisti, Black Star Racingin ykkösnyrkki Kim Eriksson sekä paluuta radoilleen tekevä, tätä nykyä Williams Esportsia edustava vuoden 2017 suomenmestari Joni Heikkinen. Siinä on lista, jonka vertaista saa hakea.

Loput suorista finaalipaikoista sekä aika-ajojen tulokset löydät täältä.

 

Esikarsinnat

Jos oli viikon aikana tunnelma odottava, vaihtui se viimeistään sunnuntaina jännitykseen. 16 kierroksen mittaiset esikarsinnat olivat käsillä, ja kuten aikaisemmin mainittua, paikat itse pääkilpailuun kiven takana.

Ensimmäisessä lähdössä joutui Inertia SimRacingin Henry Salmén toteamaan tallikaveri Christer Anderssonin tällä kertaa nopeammaksi, mutta kakkossija kesti maaliin asti. CoRe SimRacingin Oskari Rinne koki puolestaan kovia entisen tallikaverinsa, myös Inertiaa edustavan Ilkka Kattilakosken käsittelyssä, mutta selvisi kuitenkin maaliin kolmantena, kun taas Ilkan etusiipi ja samalla myös jatkohaaveet jäivät Hockenheimin neulansilmään. Viime vuonna finaaliin yltänyt ja siellä edukseen esiintynyt Joonas Lappalainen sen sijaan sai karvaan oppiläksyn ratarajojen kunnioittamisesta. Tuomaristo totesi ajolinjojen olevan liian laveita, ja näin tippui Lappalainen jatkosta. Nelossijan peri Toni Reunanen ennen Jesse Telkkälää.

Toisessa lähdössä oli paalumies Antti Ahola (KOVA) pitelemätön. Aika-ajojen hienoinen pettymys vaihtui upeaan esitykseen esikarsinnassa. Voitto tuli lopulta reilulla marginaalilla ennen Black Starin formulaässää Mika Vähämäkeä ja hienosti suoriutunutta Timo Karjalaista, jonka talli Raccoon Racing on verrattain uusi tulokas kansallisissa ympyröissä.

 

Alustavat esikarsinnan tulokset jatkoon pääseiden osalta ovat alapuolella. HUOM: Lista voi erota lopullisista tuloksista, koska mukana ei vielä ole tuomariston päätöksiä.

 

Lähtö 1

1. Christer Andersson Inertia SimRacing 16 kier.
2. Henry Salmén Inertia SimRacing +0.614
3. Oskari Rinne CoRe SimRacing +5.093
4. Toni Reunanen SIMMSA Esports +6.678
5. Jesse Telkkälä Black Star Racing +6.963
6. Toni Lähteenmäki Black Star Racing +7.606
7. Antti Pihlaja Inertia SimRacing +11.134
8. Juuso Hietala Black Star Racing +11.386
9. Antti Levoska   +11.688
10. Henri Berg KooF Racing Team +16.561

Lähtö 2

1. Antti Ahola KOVA Esports 16 kier.
2. Mika Vähämäki Black Star Racing +7.782
3. Timo Karjalainen Raccoon Racing +12.370
4. Jonne Heikkinen Inertia SimRacing +12.803
5. Marko Kela Raccoon Racing +16.543
6. Ville Haatainen   +23.602
7. Topi Korteniemi   +27.596
8. Niko Väyrynen   +29.149
9. Atte Nykänen FiSU Racing Team +29.385
10. Teemu Valkeejärvi Glacier Racing +30.285

 

Infopaketti

Digital Racing eSM 2021

Kilpailut

Kuljettajat

Kilpailuformaatti: Kilpailuviikolla suljettu aika-ajo, maksimissaan kolme yritystä joissa jokaisessa neljä kierrosta. Aika-ajojen top-10 suoraan karsintakilpailuun, seuraavat 60 esikarsintoihin.

Esikarsinnoissa kaksi lähtöä, joiden lähtöjärjestys määräytyy aika-ajojen mukaan. Kummastakin lähdöstä 10 parasta jatkoon.

Karsintakilpailuissa kaksi erää, joissa mukana samat 30 kuljettajaa - 10 aika-ajoista, 20 esikarsinnoista. Ensimmäinen lähtö on pidempi päälähtö, n. 25 minuutin mittainen. Lähtöjärjestys määräytyy aika-ajojen sekä esikarsintojen mukaan. Toinen lähtö on n. 20 minuutin sprinttilähtö, jonka lähtöjärjestys on muuten päälähdön maaliintulojärjestys, mutta kahdeksan parasta lähtevät käännetyssä järjestyksessä.

Sarjan säännöt löydät kokonaisuudessaan täältä.

 

Palkinnot

Karsintasarjan jokaisesta kilpailusta jaetaan palkintoja seuraavasti:

1. sija - 50 iRacing krediittiä & Logitech G935 kuulokkeet

2. sija - 30 iRacing krediittiä & Logitech G635 kuulokkeet

3. sija - 20 iRacing krediittiä & Logitech G Pro kuulokkeet

 

Lisäksi karsintasarjasta jaetaan seuraavat erikoispalkinnot:

Vuoden rookie - $99 Virtual Racing School lahjakortti*

  • Parhaiten sijoittunut rookie. Rookie kuljettajaksi luokitellaan Digital Racing eSM 2020 finaalin jälkeen iRacing-tilin luonut kuljettaja.

Rookie-arvonta - $99 Virtual Racing School lahjakortti*

  • Rookie-kuljettajien kesken arvottava lahjakortti

Vuoden tsemppari - $99 Virtual Racing School lahjakortti*

  • Tuomariston ja kilpailunjohtajan valitsema vuoden tsemppari

Kuskien kuski - Logitech G Pro X Wireless kuulokkeet

  • Kuljettajien valitsema vuoden kuljettaja

Clean driver arvonta - Logitech G Pro X Wireless kuulokkeet

  • Kaikkien Kuljettajien kesken arvottava palkinto, jotka ovat osallistuneet karsintasarjan jokaiseen osakilpailuun eivätkä ole saaneet varoitusta tai rangaistusta.

*ei koske VRS:n Hardware Storea